12.11.2018
Hovedmeny
Hjem
Om oss
Historikk
Kontakt oss
Booking
Bildegalleri
Hør oss!
Grasrotandelen
Personalia
Musikalsk leder
Medlemmer
Styre
Samarbeidspartnere
Medlemssider

Glemt passordet?
 
Minneord over Kjell Norman-Pedersen
Skrevet av Ørnulf Thorsen   
Kjell Norman-Pedersen
Foto: Lisa Rypeng, ØB
Det var med stor sorg nåværende og tidligere musikere i Ski Storband mottok budskapet om at bandets første leder, Kjell Norman-Pedersen, avgikk ved døden ved hjertesvikt natt til 17. juli. Selv om vi visste at hans helse ikke var god, var sjokket likevel sterkt. Kjell var et svært begavet menneske på så mange måter, men i denne sammenhengen vil jeg først og fremst konsentrere meg om hans musikalske evner og virke. 

Kjell hadde en solid musikalsk skolering. Jazzinteressen våknet tidlig. Han ble grunnlegger av Halden storband, og bare 16 år gammel begynte han å skrive arrangementer for dette orkesteret!

I 1976 ble han musikalsk leder for det nystartede Ski Storband. Vi som var medlemmer den gang, likte å høre storbandmusikk. Hvordan den skulle spilles, hadde vi derimot ingen kunnskap om. Kjells skarpe ører hørte i midlertid mulighetene hos de 17 glade amatører. Det sier mye om hans innsats som utholdende pedagog, at han av denne gjengen skapte et av landets fineste orkestre i sin sjanger.

Kjells kvalitetskrav var kompromissløse! Dersom han mente at vi kunne prestere bedre, ga han seg aldri før vi var i mål. Han var et naturtalent når det gjaldt formidling. Med smittende humør, gnistrende replikkunst og store lederegenskaper ansporet han oss alltid til å prestere vårt beste.

Ett av målene fikk oss til å gispe: konserter med store jazzstjerner som gjestesolister. Og det som mange av oss i vårt stille sinn holdt for umulig, ble virkelig realisert. Verdensnavn som Arne Domnerus og Benny Baily kom til Ski, og vår kommune kom på det jazzikalske norgeskartet. Slik satte Kjell standarder som ble normgivende også for andre storband i vårt distrikt.

Kjell Norman-Pedersen var en meget dyktig arrangør. I Ski Storbands arkiv har han etterlatt seg en stor skatt i form av en rekke arrangementer med hans signatur. Høyst velfortjent kunne han derfor ved orkesterets 10-årsjubileum motta Ski kommunes kulturpris. 

Vi lærte også Kjell å kjenne som et – i ordets fineste betydning – moralsk menneske. Han fremholdt for oss det begavede menneskets ansvar for å bruke sine evner til beste for andre. Vi som hadde blitt begunstiget av Vår Herre med musikalske evner, hadde etter Kjells mening plikt til å formidle musikken til et publikum. 

Denne holdningen gjennomsyret hele hans liv og arbeid. Hans medisinske doktorgradsarbeid vakte så stor interesse at han gjesteforeleste ved universiteter både i utlandet og her hjemme. Blant studentene ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, hvor han hadde sitt virke, var han en skattet foreleser.

Før Ski Storbands 10-årsjubileum var Kjell helt klar på én ting: at det nå var på tide at en annen skulle overta. Et orkester måtte hele tiden utvikle seg. Andre måtte påvirke det, ellers ville det stagnere! Og andre krefter overtok. Men Kjell fulgte oss alltid med den største interesse, og det var aldri nei i hans munn til en forespørsel om et nytt arrangement.
Kjell hadde alltid tid til en prat når han traff noen av oss, og han hadde en genuin interesse for hver og en av oss. Om hans egen helse etter hvert ble svakere, kan jeg aldri huske at han klagde; han spurte bare om hvordan vi hadde det.

Det er med dyp sorg vi må innse at vi har mistet Kjell. Mange av oss fikk gjennom hans virke forandret livet og har fått en langt rikere og mer spennende tilværelse. Men i sorgen blander også gleden seg inn, gleden over å ha blitt påvirket og å ha vært nær et slikt menneske.

Kjell vil bli dypt savnet. Våre tanker går også til Lill, Geir, Ina og øvrig familie som har mistet en støttebjelke i tilværelsen.

På vegne av tidligere og nåværende medlemmer av Ski Storband
Ørnulf Thorsen